FURCSA FÉLELMEINK

maxresdefault

Mindenki tud legalább egy dolgot mondani, ami félelemmel tölti el: magasság, sötétség, bezártság, esetleg éppen egy közelgő zh vagy vizsga. De éreztétek már úgy, hogy folyamatosan figyel egy kacsa?!?!

Ezt a fóbiát például anatidaefóbiának hívják. Aki ebben szenved, attól fél, hogy egy kacsa tartja szemmel az életét. Nem hiszem, hogy ez a ritka betegség bárkit is érintene itt egy egyetemi közösségben, viszont vannak olyan fóbiák is, amik összekapcsolhatók a hallgatói élettel:508702803

Ilyen például a cenosillicafóbia, amit szerintem majdnem mindenki át tud érezni, ez ugyanis az üres poharaktól való félelem. Hogy is lehetne valami ennél rémisztőbb?

Sok kiürített pohár és egy átbulizott éjszaka után pedig mindig akad valaki, akinek megártott a nedű. Ezt az embert jobb, ha messze elkerüli az, akinek emetofóbiája van, hiszen aki ebben szenved retteg a hányástól.

Az is sokakkal előfordult már, hogy valami okból telefon nélkül maradtak egy napra. Ilyenkor az ember teljesen elveszettnek érzi magát. Ez semmiségnek tűnhet, de ha valaki, aki súlyos nomofóbiában szenved rádöbben, hogy nincsen nála a telefonja, pánikrohamot is kaphat, légzési nehézségei támadhatnak, sőt, szédülés és hányinger is jelentkezhet nála.

Van olyan fóbia is, amiben viszont biztos vagyok, hogy egyetlen egyetemista sem szenved. Ez pedig nem más, mint a tetrafóbia, a négyestől való félelem. De hogy mi is lehet az oka, hogy valaki fél egy számtól? Egyes ázsiai országokban elterjedt ez a szorongás, ugyanis a legtöbb ottani nyelvben a „négy” és a „halál” kiejtése kísértetiesen hasonlít egymásra. Így ezeken a területeken sokszor nincs 4. emelet, 4-es házszám vagy éppen 4-es ajtó.

636397963279860082-IT-09695r

A ZH időszakban a legtöbb rendes egyetemista az összes idejét arra fordítja, hogy tanulás helyett a lehető legtöbb sorozatot vagy filmet nézze meg. Halloween környékén pedig előkerülnek a horrorok is, amik kitűnően építenek az emberek félelmeire. A nemrég megjelent (megjegyzem kissé túlzottan körülrajongott) Az például nem csak a bohócoktól rettegő kuloulrofóbiásokat, hanem a globofóbiásokat is megcélozta. A globofóbia ugyanis nem más, mint a léggömböktől való félelem.

Egy másik híres horror kategóriájú alkotást, az American Horror Storyt pedig amiatt támadták nemrégiben a neten, mert az új évadban sok jelenet a tripofóbiára van kihegyezve. Ez az iszony a sok kis lyuktól való félelem. Egyébként gyakori eset, ha nem is mindenképpen félelem formájában jelenik meg. Világszerte több ezren vannak vele úgy,  hogy ha apró lyukacsos dologra néznek – például lépesmézre -, akkor elkapja őket az undor, vagy csak egy kényelmetlen érzés. Viselkedéstudományi kutatások szerint ez a fóbia a férgek által kilyuggatott bőrtől való viszolygásra vezethető vissza. Őszintén szólva én is rosszul érzem magam, ha ránézek erre a képre:

62390

Az eddig említetteken kívül vannak még lehetetlenebb félelmek is, mint például az arachibutyrofóbia, ami az attól való félelmet jelenti, hogy mogyoróvaj ragad a szájpadlásodra. Szintén borult dolog a luposlipafóbia is, ami az attól való rettegés, hogy zoknit viselve a frissen viaszozott konyhapadlón farkasok fognak kergetni a konyhaasztal körül. (Na jó, ezt azért én sem hiszem el.)

Arachibutyrophobia-

Be kell valljam, ezek közül a cenosillicafóbiában én is szenvedek. Na és te, te mitől félsz a legjobban?

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s