Sántító gondolatok -Járványos a nevetés?

Business people-showing teamwork

Nincs is jobb, mint amikor a barátokkal a kocsmában épp egy sör mellett beszélgettek, és egyszer csak valamelyik haver megszólal: “Hallottátok azt a viccet, hogy…”. Elhangzik a csattanó, és mindenki alkohol mámoros nevetésben tör ki. Vannak olyan jó viccek, hogy az ember szó szerint sírásig röhögi magát. Velem nem egyszer megesett már, hogy annyira elkapott a röhögőgörcs, hogy szó szerint nem kaptam levegőt, csak ott fuldokoltam. Ez nagyon veszélyesnek hangzik, most, hogy így belegondolok. De olyan eset is van, hogy valaki elkezd nevetni és átragad a másik emberre, mint egy fura járvány. Vajon ennek mi az oka? Tényleg “terjed” a nevetés egyikünkről a másikra?

d1648b6e77b37429532bc1df867a1b1e--math-test-in-maths

A nevetés maga egy örökletes ösztön, mely az emberrel születik. Már a kisbabákon is megfigyelhető, hogy milyen könnyen tud egy hisztis sírás mosolygássá, esetleg nevetéssé válni. Egy fura arc, mely föléhajol nagyon hamar újra sírásra késztetheti, de lehet, hogy nevetni fog. Ennek az a magyarázata, hogy a nevetés szoros kapcsolatot mutat a félelemmel és az agresszióval. Az ember akkor is tud nevetni amikor fél, vagy éppen ideges. A mosoly az úgynevezett félelemgrimaszból ered, amit az alárendelt mutat a domináns felé. Ha erre a domináns fél visszamosolyog, nincs mitől félni. Ez az ösztönös jelzés állatoknál megfigyelhető. A két ellentétes érzelem közti kapcsolatot jól mutatja az a tény is, hogy a keleti kultúrákban a mosoly a bánatot jelenti.

Annak ellenére, hogy a nevetés ennyi érzelmet képvisel, bátran kijelenthetjük, hogy egy jó nevetés nagyon egészséges. Csökkenti a stresszhormonok szintjét, serkenti a tumorsejtekkel szembeni védekezést, és fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállást. Kutatások szerint, aki naponta többször nevet, és jó a humorérzéke, annak az immunrendszere is jóval erősebb. Egy jó nevetés akár 12 órára is felturbózhatja az immunaktivitást. Kutatások azt is kimutatták, hogy a nevetés képes a cukorbetegek esetén a vércukorszintet csökkenteni.

a-nevets-ereje-9-638

Ugyan most, hogy már tudjuk, hogy mennyire egészséges, sokféle érzelmet képviselő, állati, örökletes ösztönről van szó, nem jelenthetjük-e ki, hogy járványos?

De. Fura, de a válasz de. Ez abból következik, hogy az ember képes hangulati szinkronizációra, akár a csatában a közös düh, vagy akár a közönségben, nagy közösségekben végig hullámzó nevetés. Több történelmi esemény is alátámasztja az állítást. Nagyon érdekes, figyeljétek:

  • 1962-ben Tanzániában, iskoláslányok csoportjában egy-két lányon nevetőgörcs alakult ki, amely átragadt az osztályra, majd tovaterjedt az embereken. Végül az egész lakosság nevetőgörcsben fetrengett, néhányaknál sírásba torkollva. A “járvány” 6 hónapig tartott, olyan mértékű volt, hogy be kellett zárni az iskolákat.

Ilyen esetek a középkorban is megestek, az orvostudomány táncőrületnek nevezi.Az egész nevetéssel kezdődött, majd végül mindenki táncra perdült és nem volt megállás.

30b301d6c3615525965b65662ed61651--medieval-music-medieval-art

.

  • 1021-ben Kolbigban egy évig tartott egy ilyen táncőrület.
  • 1278-ban Utrechtben egy hídon addig táncolt majdnem
  •  200 férfi és nő, míg a híd leszakadt és mindenki megfulladt a folyóban. (Valószínűleg ez csak a felerősített rezgésnek volt köszönhető.)
  • 1518-ban Strasbourgban kezdett egy nő az utcán táncolni, s a napokig me
    gszakítás nélkül tartó tánca egyre több emberre ragadt át, mígnem végül 400 ember táncolt éjjel nappal, valaki olyan sokáig, hogy belehalt.

Érdekes dolgok ezek, de magamból kiindulva el is tudom képzelni, hogy lehetséges. A nevetés egy nagyon jó és egészséges dolog, de mint mindenből, ebből is megárt a túl sok. Ha legközelebb fetrengeni fogsz a földön a nevetéstől, legalább most már tudod, hogy lehetséges az, hogy belehalsz. R.I.P.

 

M.H.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s