„Jól csak CV-vel lát az ember”

Azt tudtad, hogy egy HR-es átlagosan 5 másodpercet tölt el egy önéletrajz elolvasásával? Ennek tudatában elég kiábrándító, hogy mi meg olyan nagy gonddal válogatunk a sablonok, betűtípusok és miegymás között, hogy tökéletes legyen. De hogyan is lehet elérni, hogy ez alatt a kevés idő alatt is elég meggyőző legyen az ember?

JOB

Már középiskolában is próbálták nekünk megtanítani az önélterajz írás mikéntjét. De valljuk be, hogy ez nagyon régen volt, és akkor nem is érdekelt minket a dolog, mert olyan távolinak tűnt, hogy egy rendes CV-t kelljen írni. A másik tény, hogy a középiskolai tankönyvek nagy része, valamint az oktatási módszerek nem éppen a korszerűségükről híresek.

Ettől függetlenül kiváló sablonokat lehet találni az interneten, amik alapján könnyen el lehet indulni. Igazából nem egy nagy tudomány, be kell tartani néhány formai szabályt, esetleg egy két pluszt is bele lehet tenni, meg a struktúrán változtatni.

Ennek ellenére meglepően sok ember van, aki nem ismeri ezeket az alaplépéseket.

HR-es mondta: Azt, én értem, hogy az illető fel akarta hívni magára a figyelmet, de hogy gondolhatta komolyan, hogy erre a legjobb módszer, hogy az önéletrajzának Dungeons and Dragons témát választott? A képe konkrétan egy tazoszerű kártya volt, alatta a képességeivel… 

lol

Igazából a legeslegfontosabb, hogy tömör és lényegre törő legyen az önéletrajz. A legjobb ha vázlatosan pontba vannak szedve az adatok, ha egy kicsit is bő lére ereszted a dolgot, akkor ezek a fejvadászok nem fogják végigolvasni azt, akármennyire is te vagy a főnyeremény a pozícióra. Persze az is számít, hogy az adataidat logikus sorrendben helyezd el, de ennek nincsenek nagyon kötött határai. Tetszik, vagy nem, az ember először arc alapján ítéli meg a másikat. Annak is egyértelműnek kéne lennie, hogy milyen jellegű képet válassz: semleges háttér előtt egy semleges arckép, amin lehetőleg mosolyogsz.

képecske

Nagyon meglepődtem amikor a HR-es ismerősöm ezt mondta: Vannak olyanok, akik családi képet csatolnak a CV-hez, de arra nem gondolnak, hogy nekem fogalmam sincs, hogy közülük ki a pályázó. Nagyon sokszor van olyan, hogy félmeztelen képet adnak be, vagy olyat amin egy ágyon fekszenek, vagy egy zacskó van a fejükön. Ez mindennapos dolog.

Németországban például, kiküszöbölték ezt a problémát, ott nem lehet képet csatolni az önéletrajzhoz, hogy a választás mindenképp korrekt legyen.

 

Még egy dolog van, amire érdemes figyelni. Amikor munkahelyet vált az ember, érdemes kicsit mindig átírni, és az új pozícióhoz tartozó kulcsszavakat beleírni, hiszen az alatt az 5 másodperc alatt pontosan ezekre vadásznak a HR-esek.

cv3.png

Érdemes elkerülni az olyan mondatokat, mint “Nincs magánéletem, ezért napi 22 órát tudok dolgozni.” Hanyagolandó a “Magyar vagyok tehát még egy zacskó mogyorót is elfogadok fizetségként”  is. Igen, sajnos ezek megtörtént esetek, ezeket semmiképpen ne írjuk bele az önéletrajzunkba, ha nem akarunk a HR-esek között mémmé válni.

Végül pedig itt olvashattok egy igen kreatív önéletrajzot, ami nem biztos, hogy minden esetben telitalálat, és követendő példa, de nagyon egyedi és szórakoztató:

12345

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s