10 pro tipp az Erasmushoz Kolarovszki Zoltántól

Az Erasmus+ program eléggé népszerű lett mostanában. Végül is teljesen csábító: fél év egy EU-s országban, mellé rengeteg ösztöndíj. Elég jó lehetőség, nem? Azért elég sok dolgot érdemes átgondolni a folyamat során. Elég sok VBK-s megy tavasszal külföldre tanulni, így akár jól is jöhetnek a tanácsaim.


Én személy szerint Münchenben voltam Erasmus+ és Campus Mundi ösztöndíjjal. Németországban az egyetemekről azt kell tudni, hogy a szemeszterek el vannak csúszva: a tavaszi és őszi félév helyett nyári és téli félévek vannak. Ezt kihasználva tudtam azt megcsinálni, hogy itthon végeztem a tavaszi félévemet, és közben végeztem a müncheni Erasmus+ félévemet (és ez egy rossz ötlet volt :().

A tárgyak önmagukban nem voltak annyira nehezek. Volt 10 kredites tárgyam, ami hasonló nehézségű, mint mondjuk egy Fizkém I, csak nincsen belőle katalógus vagy zh, csupán a vizsga. Teljesen baráti!

Talán a képzés könnyebben teljesíthető, az itthoni képzéshez képest, szóval egyáltalán nem kell megijedni. A BME szerintem nemzetközi szinten is nehéznek számít. 🙂 Viszont rengeteg hibát követtem el (némelyiket csak majdnem). Itt van pár (remélhetőleg) hasznos tanács:

1.) Ne menj drága országba. Ezt a hibát sajnos elkövettem.

Én Münchenbe mentem, de kicsit meg is bántam. Elég drága város, és annyival nem jobb a kinti képzés, mint az itthoni. Talán csak a híre nagy. Azok alapján amiket hallottam, Portugália és Észtország például elég jó helyek, és magyar pénztárcával is élhetőek. Először úgy tűnhet, hogy az ösztöndíj amit kapsz, bőségesen elég lesz, de valójában elég nehezen lehet megélni belőle, főleg a magas albérleti díj miatt. Nekem szakmailag nem tett hozzá annyival többet Németország, hogy megérje.

2.) Ha mégis drága országba mész, tanulj meg főzni.

Az éttermek sajnos drágák, de néha azért érdemes kipróbálni 1-2 helyet. Hát muszáj volt ennem Münchenben egy csülköt…

A menza se volt a legolcsóbb, ha szerettél volna valamennyi húst is enni, ráadásul a Stoczek menza mérföldekkel jobb… 😉 Persze ez egyetemtől függ, én pont kifogtam egy ilyet… Szerencsére a világon mindenhol van IKEA, ezáltal tudtam baráti áron konyhai eszközöket venni, így relatíve olcsón tudtam megoldani a kajálást. A szeszelésnél ugyanez a helyzet: boltban kell venni a sört. Nagyon érdekes, mert rengeteg társaságot láttam reggel 10 órakor az utcán egy raklap sörrel, amit sorra iszogattak. Úgy tűnik, hogy ott legálisan lehet az utcán alkoholt fogyasztani, és nem probléma, ha reggel romra vered magad. Mondjuk ez a Martosban sem.

3.) Flixbus.

A sok negatív review ellenére ez egy egészen jó megoldás utazni. Ha nincs olyan messze a külföldi egyetem, és nem sietsz, akkor az árához képest pompás: a buszon van WiFi és konnektor, szóval nehéz unatkozni. Gyakran előfordul, hogy nem ül be mellém senki, így gyakorlatilag “le tudok feküdni” a mellettem levő ülésre aludni. Ez egy 9 órás útnál fontos szempont. Érdemes vinni párnát és takarót, főleg télen.

Hátulütője az, hogy nagyon lassú, valamint eléggé megbízhatatlan: késtem már 10 órát vele. 🙂

4.) Menj koliba, ha lehetséges.

Mondanom se kell, hogy olcsó, valamint mindig tudsz találni valakit, aki tud neked segíteni. Nagyon sok segítséget kaptam a kint élő kollégistáktól és cserediákoktól, valamint a kollégiumi bulik meglehetősen hangulatosak voltak. 🙂 Nem is beszélve arról, hogy ahol én voltam, megvoltak a rokon-körök: volt kinti Bogrács Kör, Kondi Kör, amit akarsz…

5.) Légy tisztában az időpontokkal.

Több határidő elmulasztása az ösztöndíj visszafizetését eredményezheti. Ezt nem kell részleteznem, hogy miért rossz. Én felírtam magamnak az időpontokat Google Calendarba, mert gyakran van olyan, hogy egy adott dolgot csak egy hónap múlva kell elintézni, és nem érdemes addig fejben tartani.

6.) Vegyél fel több tárgyat. Akár másik karról is.

Sima Erasmusosként 15, Campus Mundi ösztöndíjjal 20 kreditet kell elfogadtatni az itthoni egyetemen. Szerintem nem érdemes kicentizni, mert nekem több tárgyról derült ki félév közben, hogy kevesebb kredit, vagy nem fogom tudni megcsinálni. Ezért én 42 kreditet vettem fel. Meg mert ez az élet értelme.

7.) Más a tanulmányi rendszer.

Ez alatt azt értem, hogy ahol én voltam, nem volt ZH vagy katalógus (ha volt katalógus, akkor az órák 100%-án ott kellett lenni), viszont összesen két vizsgaidőpont volt, és nem lehet vizsgát javítani. Érdemes tüzetesen utánakérdezni/kérdezni annak, hogy hogyan működnek a tanulmányi ügyek, még mielőtt az ember elkezdi az adott képzést.

8.) Vegyél fel nyelvi tárgyat. Ingyenkredit.

Jól jön. Ennyi.

9.) Figyelj arra, hogy nem mindenhol őszi-tavaszi félév van, hanem nyári-téli.

Nekem áprilisban kezdődött a félévem. 🙂 Ez azért volt jó, mert a tavaszi félévben is tudtam itthon tárgyakat csinálni. Valamint azért volt rossz, mert a nyaram ráment a sok vizsgára.

10.) Vegyél részt az erasmusos programokban, ha szerveznek.

Én sajnos nem tudtam részt venni az elejétől, de nagyon-nagyon sokan életre szóló barátságokra tesznek szert a kint töltött félévük alatt. Nem is beszélve arról, hogy ha Erasmusosokkal veszed magad körül, akkor kisebb eséllyel maradsz le valami esszenciális információról, nem leszel magányos a szorgalmi időszakban, és akár a tanulásban is tudtok egymásnak segíteni.

Köszönjük Zolinak a fontos tippeket, reméljük Ti is hasznosnak találjátok őket, ha nekiindulnátok egy külföldi félévnek!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s