Maradjunk fiatalok!

Mindig azt halljuk a szüleinktől, nagyszüleinktől, hogy örüljünk, amíg ilyen fiatalok vagyunk és élvezzük ki az életünk minden pillanatát. De vajon meddig tart ez a fiatalság? Vajon 30, 40, vagy 50 évesen még fiatalnak számít az ember? Az általunk ismert kor csak egy szám, de egyes biológusok számára a kor teljesen mást jelent. Ők nem az életkorral foglalkoznak, hanem a bennünk lévő biológiai órával, amely sokkal több információt ad meg a testünkről. Néhány kutató azt állítja, hogy a bennünk lévő óra segítségével meg tudják mondani, mi lassítja, illetve mi gyorsítja az öregedésünket.

A Harvard Egyetem kutatói nem rég publikáltak egy olyan kutatást a Genome Research online tudományos lapban, amely a DNS-metiláció egy új tudományos aspektusát mutatja be. A cikkben megnevezett rDNS-metilációt, a teljes DNS egy darabjának metilációját kutatja Bernardo Lemos, azzal a feltevéssel, hogy a jelenség egy új biológiai óraként is működhet.

A metilált rDNS hatásának tesztelését 14 hetes egerekkel végezték el, melyeknek egy részét kalória-korlátozott vizsgálatoknak vetették alá. Azt tapasztalták, hogy a korlátozás jelentősen csökkentette az rDNS-metilációt, így azokkal az egerekkel szemben, akiknek nem volt a kalóriabevitelük korlátozva, a tesztelt egerek rDNS-kora fiatalabb volt, mint a kronológiai koruk.

Ebből a kísérletsorozatból arra következtettek, hogy az rDNS-metiláció az öregedés új biomarkere. Pontos képet ad a szervezetre ható étrendi beavatkozások hatásáról. Az étrenden kívül azonban számos más tényező hat az öregedésre, és a kutatók rájöttek, hogy az rDNS-metiláció segítségével arra is választ kaphatnak, hogy a különböző tényezők, mint például a környezeti hatások, a toxikus expozíció, az életmódváltás és a testmozgás milyen mértékben lassítják illetve gyorsítják az öregedést.

oregedes

Ezeket a hatásokat nem csak rövidtávon, de hosszú távon is érdemes vizsgálni, mivel az életkor a genetikai betegségek fő kockázati tényezője. A biológiai óra azonban jobban előrejelzi a megbetegedéseket és a halálozást, mint az életkor, így hasznos információkat szolgáltathat az orvostudomány illetve a vizsgált ember számára is. A biológiai óra segít annak nyomon követésében is, hogy megtudjuk, valakiben mennyire fokozott a végzetes kimenetel esélye egy betegség folyamán.

A felfedezés eddig minden elvárásnak megfelelt, és hasznos kutatásokat alapozott meg a jövő számára. Lemos szerint a felfedezés hihetetlen áttörés volt, és reméli, hogy a jövőben széles alkalmazási területtel fog rendelkezni.

Forrás: Using DNA Methylation Profiling to Evaluate Biological Age and Longevity Interventions Daniel A.Petkovich,Dmitriy I.Podolskiy,Alexei V.Lobanov,Sang-GooLee,Richard A.Miller,Vadim N.Gladyshev

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s