Erasmus Gentben, észak Firenzéjében

Egyetemi éveim lassan a végéhez közelednek, de úgy éreztem, egy nagy kaland még hiányzik belőlük. Rengeteg élménnyel gazdagodtam a BME-n is, azonban szerettem volna kipróbálni magam egy teljesen új környezetben is, így Erasmusra adtam a fejem. Így aztán utolsó félévre jelentkeztem az Erasmus+ szakmai gyakorlati pályázati kiírására. Célja látóköröm szélesítése, nemzetközi kutatási tapasztalat szerzése volt, mivel jövőbeni célom a PhD fokozat megszerzése. Hónapokig kerestem a megfelelő ösztöndíjat és labort, ahol valami merőben újat, mégis korábbi témáimhoz releváns tapasztalatot szerezhetnék. Az ösztöndíj kérdése egyszerű volt: Erasmus+. No de várjunk csak. Jól tanultam, közösségi munkát is végeztem az egyetemen, akkor létezik egy másik megoldás is, a Campus Mundi, amely még kedvezőbb ösztöndíjat biztosít! Egy kipipálva, már csak labor kell… Nemsoká egy nemzetközi konferencián meg is ismerkedtem a fogadó intézet professzorasszonyának munkájával, ahova fel is vettek. Szerencsére egy nagyon inspiráló, pezsgő kutatócsoportba kerültem, így öröm a munka is.

Egy erasmusos félévnek azonban nem csupán a szakmai fejlődés a célja. Lehetőségünk nyílik egy új nemzet, kultúra megismerésére, melyben Gent városa kimagaslóan segítőkész. Nem csupán nyelvtanfolyamot kínálnak a cserediákok számára, hanem egy kulturális kurzust is “Low Countries Studies” néven, amely a Németalföld kulturális, társadalmi, etikai 2 nézeteit, hagyományait dolgozza fel, hozza közelebb az itt tanuló diákokhoz. A kurzus keretein belül megismerkedhettem a belga konyhakultúrán keresztül a napjaink Belgiumát érintő kérdéseken át az ország morális attitűdjével is. Mindez egy sokkal komplexebb képet adott az országról, illetve világnézetemet is formálta azáltal, hogy az egyetem neves oktatói rávilágítottak eddig homályba vesző összefüggésekre a fent említett témák közt. Emellett a kurzus jó hangulatban telt, különböző kiegészítő programokkal tűzdelve, mint az idegenvezetéssel egybekötött városnéző túra, vagy a genti Cukrász Szakközépiskola által megrendezett “A valódi belga gofri titka” című workshop.

fogri
Na jó, ezt bevallom nem én készítettem, de finom volt!

Természetesen életre szóló barátságok is születtek a kollégiumban töltött estéken, melyek során többször is rendeztünk nemzetközi vacsorákat, ahol a kollégium lakói megmutathatták mitől is döglik a légy hazájukban. Persze a pörkölt vitt mindent, hisz ennél jobbat senki fia el nem képzelhet, de nem egy csodálatos fogással gazdagodott a szakácskönyvem általuk.

maria
Portugál barátnőimmel a balga belga tavaszban

Összességében mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy jelentkezzen legalább egy párhónapos mobilitásra, mivel nem csak látókörünket szélesíti, hanem önállóságunkat is fokozza, amely egy elengedhetetlen “key-skill” felnőtté válásunk kapujában.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s