Boldog 50. szülinapot Martos Stúdió!

_IMG_3564Voltál már családi összejövetelen? Ahol a sztorizások hosszúra nyúlnak, a fiatalok hajnalig zsongnak és olyan emberekkel futsz össze, akik mind a családod része, mégsincs évekig lehetőséged közös időt tölteni velük. Ugyanezt az érzést élhette meg több mint 150 végzett ex-VBK-s, örökké Martos Stúdiós a napokban…

Az alapítás 50. évfordulójának méltó keretet adott a Martos Csocsó Klub ’Társalgó’. _IMG_4457Régen is születtek itt már barátságok, közös ivászatok és Show’s Sonka ötletek. Apropó Show’s Sonka… tudtad, hogy az elsőt 1970-ben találta ki és tartotta meg a Martos Stúdió? Évek hosszúnak tűnő szünete után hozta vissza a társaság a 2000-es években, abban a formában amit most olvasó, Te is valószínűleg ismerhetsz. Rengeteg hagyomány kötötte és köti össze ezt az igencsak terjedelmes baráti társaságot. Az alakuláskor megálmodott ötletnek még a régi kolisok által jól ismert ’falikutyák’ adtak hangot. Innen szólt az a Rádió, aminek mintáján 2009-ben elindult a Martos Rádió. Kezdetben a földszinten foglalt helyet, csak úgy mint anno a Stúdió megalakulásakor, majd jelenlegi helyére, a 641-es szobába költözött kedvezőbb akusztikus hangzása miatt. A válaszfal felemelkedett, az adást jelző lámpa pirosra váltott, a hangtechnika berregni kezdett és a fiatal vegyész- bio- és környezetmérnök hallgatók máris jelentkeztek a rádió top slágereivel és szaftos koli pletykáival a Kiss István Stúdiószobából. _IMG_4461Hogy ő ki volt, kérdezed? Ha bekopogsz a szobába, megtalálod a megannyi újkori stúdiós kézlenyomata szomszédságában pár képen, ami emléket állít személyének. Szerepe elengedhetetlen volt az akkori 1969-es évtől számított hősidőkben, hogy a technikai és társasági szint mind legendás magasságokba emelkedhessen. Egy időben saját hangstúdióval is rendelkezett a Martos Stúdió, ahol több zenekar is próbált és időről-időre rögzített felvételeket.

_IMG_3867

A társaság tehát adott, egy nagy család. Tényleg összeköt mindenkit valami megfoghatatlan és felemelő érzés, a koli falai között eltöltött emlékek és halványan derengő másnapjainak foszló rémképe… és milyen jó volt! Mikor visszaléptem ebbe a közegbe én is vagy 10 évet fiatalodtam! Nem túlzás, tényleg alig 10 éve volt mikor beléptem a Martos Flóra Kollégiumba először hogy gólyatáborba induljak. _IMG_3656Ott ismerősökbe, barátokba botlottam, és jelen sorok írásakor büszkén mondhatom, hogy nekik és a Stúdiós közösségnek köszönhetően immár újra szól a Rádió, a Stúdió pedig 50. születésnapját ünnepelheti egy gondtalan, késő estébe nyúló születésnapi mulatságon. „Jaj, de minden évben tartotok szülinapi mulatságot!” – mondhatod, hisz így is van. A Martos Stúdió, ami az idők próbáját kiállva őrlángként tartotta a közösségi élet fényét, 2009-ben kapott új lendületet az akkori egyetemistáktól, akik bizony tudták hogy nem csak tanulni jöttek, de egyetemre! Az ő munkájuk révén születhetett több kari esemény, mint a Show’s Sonka, Mikulás forralt borozás, 24/72 órás adás és került dokumentálásra megannyi blog cikkben, fotókon, videókon és rádióműsorban a kari élet. Járunk ám mi még csapatépíteni is, ha nem hiszed kérdezz csak meg a Csocsóban egy Stúdióst, biztos vagyok benne ha nyitva van, a pultban könnyűszerrel eligazítanak egyhez a koliban!

20191101193640

Mindezek mellett csakis az számít, hogy az érzés 50 év múlva is tart és nem változik. Urambocsá’, egy barokk-körmondattal búcsúzom: „A sikeres közösség legékesebb példája, amikor a szándékkal akarat, akarattal segítség párosul, mikor még a mostohakörülmények sem veszik az ember kedvét attól, hogy hozzáadja azt az aprónyi önzetlen-öntevékeny pluszt, ami kell ahhoz, hogy ne csak tanulni jöjjön az ember és ne csak egyetemre, de ízig-vérig Stúdiós válhassék belőle!”

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s