Almáspite egyszerűen, és még egyszerűbben

A félév feléhez közeledve mindenkinek jól esik egy kis kikapcsolódás! Ha ez történetesen desszert készítést és/vagy fogyasztást jelent, akkor kifejezetten nektek ajánljuk figyelmetekbe az alábbi egyszerű, gyors, és mámorosan finom almáspite receptet!

Tészta hozzávalók:

  • 100g vaj
  • 160-170g liszt (plusz mennyiség a nyújtáshoz)
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 30 ml hideg víz

Almás-fahéjas töltelék hozzávalók:

  • 3-4 alma ízlés szerinti választásból
  • 3-4 evőkanál cukor, illetve egy csomag vaníliás cukor
  • fél citrom leve
  • egy csipet só
  • fahéj ízlés szerint
  • aki szereti a fahéj mellé; szerecsendió szintén ízlés szerint

Elkészítés: (idő: 1,5-2 óra)

Tészta:

A lisztet, sót illetve cukrot alaposan összekeverjük.
A hideg vajat apró kockára vágás után kézzel elmorzsoljuk a lisztes keverékben. A kockára vágás segít abban, hogy a morzsolás végén egy lisztes, kissé pelyhes keveréket kapjunk.
Ezután hozzáadjuk a vizet, több részletben és kézzel addig gyúrjuk a tésztát, míg teljesen el nem keverednek benne a hozzávalók.
A késznek ítélt tésztát minimum 1 órára hűtőbe helyezzük. Pihentetés után lisztezett nyújtódeszkán 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kivajazott sütőforma aljába helyezzük és igazítjuk a tésztát.
Ezután már meg is töltjük. Érdemes odafigyelni a töltés során, hogy a tészta megemelkedik sütés közben. Tehát a tészta széle és a töltelék teteje között jó ha minimum fél centimétert hagyunk. A feleslegben maradt tésztából készíthetünk díszítést a pite tetejére, és megszórhatjuk az egészet fahéjas cukorral.
Végül 180 °-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, míg a tészta széle sárgásbarnává nem válik.

Almás-fahájas töltelék kétféleképpen:

Kockázott töltelék: (főzött)

Az almákat meghámozhatjuk, majd apró kockákra vágjuk, és a kockákat egy alacsony edénybe helyezzük. Ráöntjük a fél citrom levét, hozzáadjuk a cukrot, csipet sót és annyi vizet, hogy félig ellepje az almákat. Közepes lángon főzzük míg áttetszővé nem válnak az almadarabok, illetve míg a víz majdnem teljesen el nem fő, ez nagyjából 10-15 perc. 5 perc főzés után hozzáadjuk a fahéjat, szerecsendiót és jól összekeverjük a tölteléket. Ezután mindenképpen hagyjuk kihűlni, mielőtt a tésztába helyeznénk.

Alma-rózsa töltelék: (főzés nélkül)

Az almákat félbe, majd vékony szeletekre vágjuk. A citromlevet, sót és cukrot összekeverjük hideg vízzel, majd belehelyezzük az almaszeleteket és 10 percig áztatjuk őket. Ezután lecsepegtetjük a szeleteket és ízlés szerint megszórjuk fahéjjal, illetve szerecsendióval. Ezután készen is állunk a töltésre.

Megjegyzés: A tészta hajlamos sok lisztet felvenni nyújtás közben, úgyhogy ezen nem kell meglepődni. Tapasztalataim alapján 10 g liszt még simán a tésztába kerül formázás során.
Sok pitével ellentétben, az almáspitét érdemes töltve sütni, így a tészta is átitatódik az alma ízével. Pontosan emiatt azonban fontos odafigyelni, hogy ne legyen túl vizes a töltelék, mert karamellizálódhat, vagy könnyen meg is éghet a sütőben.


Reméljük, nagy sikert arat a recept nálatok is, és az egyetem és minden más okozta nehézségek közepette legalább egy kicsi boldogságot csempész mindannyiótok életébe!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s