Költészet napja

Április 11.-én, hétfőn ünnepeljük a költészet napját. Mit is ünneplünk ezen a napon? Milyen remek programok lesznek? Katt a folytatásra!

1905. április 11.-én született József Attila, híres neves költőnk, akinek a születésnapját ünnepeljük ezen a napon 1964 óta.
Az ország különböző pontjaiban rengeteg érdekes programot találhatnak az érdeklődők. Talán a legnagyobb mégis a IX. Debreceni Költészeti Fesztivál, ami egészen április 1.-től 14.-ig tart. A programban többek között szavaló, versmondó versenyek vannak, a fő attrakció pedig az április 14.-ei zenés est, ahol debreceni költők megzenésített verseit élvezhetik az érdeklődők.
Budapestiek ne aggódjatok, számotokra is akadnak programok! A legcsábítóbb a Gödörben található, ahol a Költészet Napja nem múlhat el ünnepi műsor nélkül. 19 órakor kezdődik az ingyenes program: kortárs írók verseit hallhatjátok, viszont Te is elviheted egy versed, és elszavalhatod nagyobb közönség előtt. Ki tudja, talán valaki még fel is fedez! 🙂 Később Sebő Ferenc együttese lép színpadra, hogy megzenésített verseket daloljanak. Mindenki készüljön forgós szoknyával, mert bizony a tánc sem maradhat el.
Aki nem ér rá hétközben, azoknak pedig ajánlom április 9.én, szombaton a Magyar Versmondók Egyesületének programját. Az ünneplés 17 órakor kezdődik a Műcsarnokban. Csemegék a programokból: Európa hangos, újra hangos; Gerendás Péter és az Aphonia-Sajtkukacz együttes közös lemezbemutató verskoncertje; illetve élőben hallhatjátok a  Kávészünet együttest, mely a Csillag születikből lehet ismerős számotokra.

Bónuszként József Attila egyik legismertebb verse:

Tiszta szívvel

Nincsen apám, se anyám,
se istenem, se hazám,
se bölcsőm, se szemfedőm,
se csókom, se szeretőm.

Harmadnapja nem eszek,
se sokat, se keveset.
Húsz esztendőm hatalom,
húsz esztendőm eladom.

Hogyha nem kell senkinek,
hát az ördög veszi meg.
Tiszta szívvel betörök,
ha kell, embert is ölök.

Elfognak és felkötnek,
áldott földdel elfödnek
s halált hozó fű terem
gyönyörűszép szívemen.

1925. március

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s