Az agyi orgazmus, avagy mi is az az ASMR?

Van az úgy, hogy megfárad az ember, és másra sem vágyik csak arra, hogy kikapcsolja az agyát és belevesse magát az édes semmittevésbe. Mivel az emberek nem egyformák, más és más módszereket alkalmaznak a tökéletes kikapcsolódás érdekében. Vannak, akik egyszerűen csak beülnek a kádba és áznak pár óráig, néznek egy agyzsibbasztó filmet, vagy a bevállalósabbak esetleg elmennek mozogni egyet. Azonban az internetes társadalmi élet elterjedtével előtérbe helyeződtek érdekesebb technikák is, ilyen például az ASMR is.

asmr

Az ASMR egy mozaikszó, ami angolul annyit tesz, hogy Autonomous Sensory Meridian Response. Magyarul valami olyasmit jelent, hogy önálló érzéki-idegi reakció.

De mit is takar mindez? Az ASMR tulajdonképpen egy olyan videófajta, amiben “megnyugtató” hangokat adnak ki a készítőik. Ez általában suttogás szokott lenni. Felolvasnak egy mesét, vagy csak beszélnek a nagyvilágba, a lényeg a suttogáson van. Nem feltétlenül csak ennyi, hanem igazából bármilyen finom hangokból álló “melódia” lehet ASMR. Például egy narancs hámozásának hangja, két órán keresztüli hajszárítózás, vagy amikor egy ecsettel simogatják a mikrofont.

asmr-2

Igen, igen ez tényleg furcsán hangzik, de  még korántsem a hegycsúcs teteje. Akármilyen fajta ASMR  létezhet. Gyakorlatilag bármilyen random szót odahelyezel az ASMR szó elé, biztos, hogy lesz legalább egy találat rá a legnagyobb videómegosztón. Igen, kipróbáltuk, még olyanokra is adott találatot, hogy grandma ASMR… Ne is kérdezzétek, hogy mi volt benne… 😀

asmr5

A műfaj lelkes követői állítják, hogy ez az egész dolog egyáltalán nem szexuális töltetű, ezért nem is szeretik azt a kifejezést, hogy agyi “orgazmus”. Ezzel szemben, nem egy videó van, amin meglehetősen kacér lányok nagy élvezettel suttognak “megnyugtató” szavakat a mikrofonba, hogy minden hallgató el tudjon lazulni… Ilyenkor azért meg lehet kérdőjelezni a valódi célzatot.

De ezt még mindig lehet fokozni! A pillanat, amikor rájössz, hogy van olyan videó is, amin egy banán suttog hozzád, az felbecsülhetetlen .

asmr4

Hiába nagyon furcsák ezek a videók, mégis lehet bennük valami, hiszen hatalmas rajongótáboruk gyűlt össze a Youtube-on, a nézettség már 170 millió felett jár. Léteznek magyar követői oldalak is, amikben persze magyarul suttognak mindenféle földi jót az ember fülébe, na ezektől személy szerint égnek áll a szőr a hátamon. Minden valószínűséggel rám nem érvényes az ASMR misztikus altató hatása, de nem is baj, inkább maradok a gyertyafényes, relax fürdőzésnél.

asmr-3

6 című bejegyzés “Az agyi orgazmus, avagy mi is az az ASMR?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. A leírásból eléggé az jön le, hogy nálad nem működik. Kár. Érdemes lett volna kiemelni, hogy mi is ez az érzés valójában, és hogy nem mindenkinél aktiválódik az agyában. 🙂 Távolról sem csak suttogas, neszeles a történet.

Hozzászólás