Tudományos Diákköri Konferencia 2013

bmeIdén is megrendezésre kerül a Tudományos Diákköri Konferencia. Ha kíváncsiak vagytok, kik, és milyen témában fognak előadni, itt éritek el a hivatalos programfüzetet a különböző helyszínekkel.

Mi az a TDK?

Ez a rövidítés annyit tesz: Tudományos Diák Kör. Nevét tükrözi eredete, mivel úgy alakult ki korábban, hogy 1-1 vezető oktató köré gyűlve több diák tudományos kutatói munkát végzett. Mára így, mint valóságos kör, megszűnt létezni, aki TDK-zni akar, az fogja magát, és egy szimpatikus tanszék mellé szegődik, ahol megadott témával kapcsolatban egy vagy több tudományos munkatárs, valamint oktató és konzulens segítségével folyik a kutatói munka.

Teach me how to TDK

A dolgozat leadását egy viszonylag hosszabb folyamat előzi meg; az egész TDK-zás az oktatott tananyag rutinszerű gyakorlásán túlmutató, tudományos igényességű, vezetett munka, melyen a hallgató általában fél-egy éven keresztül dolgozik, majd készít belőle egy dolgozatot, és egy szóbeli előadást, amit a konferencián mutathat be. Az alapanyagot többnyire kutatói munka jelenti, de alapul szolgálhat egy jól sikerült nyári szakmai gyakorlat vagy külföldi részképzésben végzett munka is.

Miért érdemes TDK-zni?

A TDK-zásnak jónéhány előnye van. Nyilván mondanom sem kell, a tapasztalat, melyet egy ilyen tudományos munka során szerezhetünk, nem megfizethető érték, és igen fontos lehet szakmai jövőnkre nézve (például diplomamunkánk készítése során érdemes a TDK dolgozatunkról a bíráló által alkotott véleményt hasznosítani).
Emellett az elkészült pályaműveket az adott témákban jártas emberek értékelik, ezek szerint pedig különböző helyezéseket, díjakat lehet elérni, amelyek pénzjutalommal is járnak.
Ráadásul az elért helyezések alapján a doktori képzésre való jelentkezésnél plusz pontok szerezhetők, a legsikeresebb pályaművekkel pedig kétévente az országos konferenciára (OTDK) is lehet nevezni, ami nem mindennapi lehetőség…

Karunkon az alábbi szekciók léteznek, melyek közül csemegézhetünk (nevük mellett a helyszínnel, ahol a konferencián a vonatkozó előadások bemutatásra kerülnek):

Analitikai, Elméleti és Fizikai Kémia – Ch 308.
Anyagtudomány és Polimer Kémia – Ch A 20.
Biokémia és Biotechnológia – Ch. max
Kémiai Technológia és Vegyipari Műveletek -Ch. 205.
Szerves Kémia – Ch. C. 14.

Ha kíváncsi vagy, mit alkotnak hallgatótársaid, gyere, és vegyél részt a november 12-én, kedden 8:15-kor kezdődő nyílt szekcióüléseken!

Eredményhirdetés aznap 18:30-kor lesz a CHC14-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s