Humans of BME – A Környész

largeTudtad, hogy 1kg marhahús kitermelése (állattartás, levágás, feldolgozás, szállítás) körülbelül 36 kg CO2-t juttat a légkörbe?

Az annyi, mintha leautóznánk 250 km-t. Ja, meg kell még hozzá vagy 15000 liter víz… Ezzel szemben 1 kg krumplihoz elég 106 liter. Tény, hogy sokkal környezetkímélőbb a vegetáriánus táplálkozás. Ezzel nem azt mondom, hogy mindenki legyen vega, és utasítson el mindent, ami állati eredetű, mert a vadászat igenis szükséges, hogy visszaszorítsa a nagyvadak túlzott szaporodását. Annak a termelés látná kárát, és még búzát se ehetne senki…

A mezőgazdaságban is van kettősség, hiszen például a rengeteg génmódosított szója és pálmaolaj kitermelése az őserdők kárára folyik. A rovarirtó szerek használata, a műtrágyázás is káros, de közel sem annyira, mint a nagyipari állattartás, ami ezenfelül még borzasztó körülmények között is működik. Tele van az internet videókkal és cikkekkel arról, hogy milyen undorítóan bánnak levágásra nevelt állatokkal a nagyüzemekben. Csak ki kéne nyitni az emberek szemét. Persze néha jót akarunk cselekedni, mégse sikerül. Hallottam egy esetről, ahol olyan szögben szerelték fel a napkollektorokat, hogy azok odavonzottak és szétégettek több millió bogarat. Így a madarak is táplálékhiányban szenvedtek és az egészet át kellett építeni. Lehetetlen, hogy minden úgy működjön, ahogy működnie kell és sehol ne legyen veszteség, de meg kell próbálni minimalizálni a kárt.

Én tudom, hogy az embereknek a legnagyobb kihívás a megszokott életvitelüket megváltoztatni, újragondolni, pláne, ha nincs azonnal észlelhető változás. Nem is azt kell elvárni, hogy ha egyszer a szelektívbe dobom a palackot, vagy nem veszek meg egy bőrpénztárcát, akkor máris megmentettem egy fajt a kihalástól, vagy megállítottam a globális felmelegedést.  Sokan túldramatizálják ezt a helyzetet, viszont azt kéne megértetni az emberekkel, hogyha nem is mi, de az ükunokáink már tényleg meg fogják szenvedni a mai emberiség hanyagságát. Én ezt gondolom.

Ha esetleg megfogtak elsőéves környészünk szavai, és érdekelne hogy tényleg miért ne vedd meg azt a bőrpénztárcát, megmutatjuk, hogy milyen kegyetlenség lapul a világ legdrágább divatcikkei mögött. A videót megnézheted itt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s