Egyetemi katasztrófaturizmus

Már itthon is egyre elterjedtebb a Halloween, sokan rémisztő jelmezeket öltve buliznak, vagy éppen horrorfilmek nézésével tölti ezt az éjszakát. Így erre az alkalomra mi is készültünk egy kis borzongással, egyetemi baljós történetek formájában. Vannak köztük megtörtént, illetve kissé kevesebb valóságalappal rendelkező sztorik, de az biztos, hogy az olvasásukkor végigfut a hátatokon a hideg, belegondolva, milyen veszéllyel járhat az egyetemi épületek látogatása. Kezdődjön hát a katasztrófaturizmus!

Műegyetemi lőtértűz

A BME-n hírhedtté vált esemény 2006. augusztus 8-án este történt, amikor a K épület mínusz második emeletén éppen lőgyakorlatot tartottak az erre kijelölt lőtéren. Ám a lőszerfogó fal, ami gumiabroncsokból, homokból és forgácsból épült fel, ismeretlen okból lángra kapott. Az ott tartózkodók poroltóval megpróbálták eloltani a tüzet, de nem jártak sikerrel. Ezután értesítették a tűzoltókat, akik semmilyen ismerettel nem rendelkeztek az alagsorról vagy a lőtér méreteiről. Az éjszaka folyamán a helyzet súlyosbodott, egyre több tűzoltót vezényeltek oda. Mindemelett a kommunikációval is problémák akadtak, több hamis információ terjedt a helyszínen, például néhány tűzoltó úgy tudta, hogy valaki életveszélyben van a teremben, pedig akkora már senki nem tartózkodott ott. A tűz oltását a K épület „labirintusos” alagsora sem segítette. Végül 130 tűzoltó vett részt a tűz megállításában, közülük 7 ember került kórházba, és 3 ember életét vesztette. E három embernek emléktábla őrzi a tettét a K épületben.

A lány, aki sosem jutott el a vizsgájára

Ez az eset a vermonti Middlebury Egyetemen történt, 1971 decemberében. Egy 18 éves elsőéves, Lynne Schulze, éppen az egyik vizsgájára tartott a barátaival, amikor eszébe jutott, hogy a kollégiumban hagyta a kedvenc tollát, ezért úgy döntött, hogy visszamegy érte. A vizsgán sosem jelent meg és azóta se látta senki. Az eltűnésekor volt nála egy kevés pénz, viszont az igazolványa, csekkfüzete és minden személyes tárgya a kollégiumban maradt. A lány Connecticutból származott, és évközben honvággyal küzdött, gondolkozott, hogy otthagyja az egyetemet. Ugyanakkor a vizsgájára nagyon sokat készült, és már vett fel kurzusokat a következő félévre, így furcsa lett volna, hogy hirtelen otthagyja az iskolát.

Sok évvel később derült ki több részlet, miszerint látták a lányt fél órával a vizsgája előtt egy közeli buszmegállóban, ahol a New York-i buszra akart felszállni, de lekéste. Körülbelül egy órával a vizsga kezdete után szintén ebben a buszmegállóban látták, és ez az utolsó ismert tartózkodási helye.

Egy november éjszakai buli

2002 novemberében a Minnesota államban lévő Collegeville-i St. John’s Egyetemen bulit tartottak, erre volt hivatalos a 20 éves Joshua Guimond is. Valamikor éjjel 11 és éjfél között a fiú elhagyta a kollégiumot, ahol a partit tartották, hogy elmenjen mosdóba. Mikor nem tért vissza barátai azt hitték, hogy úgy döntött hazamegy a lakásába. Másnap felfedezték, hogy nem tért haza, így bejelentették az eltűnését. A fiú kocsija, szemüvege és személyes tárgyai a lakásán maradtak, és alulöltözött volt az éjszakai hideg időjáráshoz.

Joshua eltűnését felölelő két hétben még három diáknak veszett nyoma Minnesota és Wisconsin területéről. A másik három ember bizonyítottan életét vesztette, de a fiút azóta is eltűntként tartják számon.

A halott szobatárs

Ezzel át is térnénk az inkább legendaszerű történetekre. Senki nem tudja honnan indult, de a Illinois-i Urbana-Champaign Egyetemen népszerű legenda, hogy akinek a szobatársa az egyetemen veszti életét baleset, betegség vagy öngyilkosság következtében, az automatikusan a legjobb osztályzatot kapja minden tárgyból a félév végén. Elképzelhető, hogy ezeknél a tanulóknál figyelembe veszik a stresszes körülményeket az értékeléskor, de az nonszensz, hogy azonnal a legjobb jegyeket kapják. Ezért nem érdemes ilyen terveket szőni.

Kísértetjárta egyetemek

Természetesen egy ilyen listából nem hiányozhatnak a szellemek sem.

A németországi Heidelbergi Egyetemen is terjed egy ilyen legenda. A náci korszakban az egyetemen sok kommunista vagy zsidó professzort koncentrációs táborokba küldtek. Sokan közülük haláluk után visszatértek régi munkahelyükre, hogy az örökkévalóságig kísértsék a helyüket. Bár a hallgatók valójában nem látták őket, arról számoltak be, hogy ezeknek a professzoroknak a régi előadótermeiben a táblák „öntörlődnek”, vagy titokzatos szavak jelennek meg rajtuk.

Természetesen az angliai nagy múlttal rendelkező egyetemeken is keringenek ilyen történetek. Például Cambridge-ben úgy hiszik, hogy maga Oliver Cromwell kísért, pontosabban a feje. Ugyanis lefejezték, és míg testét elásták, feje a cambridge-i Sidney Sussex College-ban nyugszik. Azt mondják, hogy Cromwell az egyetem területén jár, és állítólag teste többi részét kutatja. Minden évben akad olyan diák, aki azt jelenti, látta a szellemet.

Ennyi lett volna a halloweeni borzongás, a világ egyetemeinek aggasztó, megtörtént eseményeivel és ijesztő legendáival. Mindenki vigyázzon magára ezen a szellemes éjszakán!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s