Április 22. – A Föld napja

Föld-napjaImmáron 33. éve ezen a napon ünneplik világszerte a Föld napját. Ebben a világban úgy vélem, még fontosabb, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez a mi bolygónk, és ezáltal miénk a felelősség. Ha így folytatjuk, utódaink látják majd kárát.
Föld napja
“Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
 
  • Az első Föld napja megemlékezést 1970. április 22-én tartották az USA-ban Denis Hayes egyetemista kezdeményezésére. (Azóta az alternatív energiaforrások világhírű kutatója és szakértője lett.)
  • A Föld Napja ifjúsági mozgalomként indult, de már első alkalommal 25 millióan vettek rajta rész.
  • Ezt követően törvények születtek a levegő, a vizek védelmére és környezetvédő szervezetek alakultak, nemcsak az USA-ban, de sok más országban is.
  • Ma világszerte több millióan ünneplik ezt a napot, melyet hazánkban először 1989-ben ünnepeltünk meg.
  Föld napja

A Föld napja lényege, hogy ne másoktól várjuk a megoldást, mi magunk is tegyünk jobb, élhető jövőnkért és gyermekeink jövőjéért.

Mert elég, ha csak odafigyelünk cselekedeteinkre és azok következményeire. Ha minden nap teszünk valami apróságot, tudatosan választunk, vásárolunk, közlekedünk, döntünk – és így tovább – környezetünk fenntarthatósága érdekében, máris tettünk valamit a változásért.

Eldönthetjük, mit és kit támogatunk, mit nem. Nem kell támogatni a környezetszennyezést, vegyszerezést, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását. Vigyünk magaddal táskát, kosarat, ne fogadjunk el zacskót mindenhol. Keressük a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást. Kerüljük az eldobható dolgokat. Ne dőljünk be a szép külsőnek és a vicces reklámnak. Figyeljünk az élelmiszerek és kozmetikumok összetevőire, ne mérgezzük magunkat vegyszerrel. Döntésünkkor talán éppen a gyerekmunkát vagy más emberi szenvedést támogatunk egy távoli országban? Esetleg egy olyan céget, amely a génmanipulációban érdekelt; amely kozmetikai célokra is állatkísérletek folytat?

A közlekedésben részesítsük előnyben sétálást, biciklizést (főleg rövid távon), ha tehetjük, válasszuk a tömegközlekedést és az egyéni közlekedésben az alacsony- fogyasztású és káros anyag kibocsátású járműveket.

Lakásunk berendezésekor, felújításakor, figyeljünk a hőszigetelésre. Olyan fogyasztókat vásároljunk, amelyek energiatakarékosan működnek, így nemcsak a környezetet óvjuk, de a pénztárcánkat is kíméljük.

Tehát, a konklúzió: GONDOLKODJ GLOBÁLISAN, CSELEKEDJ LOKÁLISAN!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s