Tanár Úr, kérem! – Dr. Koczka Béla

Tanar_ur_keremSzervusztok!

Ismét itt vagyunk, pötyögünk, blogolunk, hogy megoszthassuk veletek legfrissebb infóinkat. Hihetetlen, hogy megint eltelt egy hét, de ne búsuljatok, mert jöhet a pihi, aztán szükség esetén maratoni tanulás – elvégre túl vagyunk a hetedik héten…
Nem is húzom tovább, előrukkolok eheti alanyunk válaszaival: Dr. Koczka Béla tanár úr osztotta meg velünk élményeit, véleményét és jótanácsait.
Kellemes olvasgatást!

1., A jó öreg “mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre mi volt anno a válasza? (Akkor sejtette, hogy egyetemi tanár lesz?)

Nem emlékszem, hogy lettek volna kedvenc foglalkozásaim, bár a tanárkodás nem állt messze tőlem. Sokat játszottunk iskolásat és mivel én voltam a legnagyobb (s ezért a legokosabb), mindig én voltam a tanár. A szerepemet nagyon komolyan vettem, pl. ha a gyerekek nem csinálták meg a házi feladatot, egy-két kokit is kiosztottam. Ezután persze lehülyéztek és véget is ért az iskola. Azt sosem gondoltam, hogy egyetemi oktató lesz belőlem.

tanargyerek

2., Melyik tárgyat szenvedte meg legjobban az egyetemen?

Mivel gimnáziumból jöttem, az elején a matekon és a politalkatreszikai gazdaságtanon kívül mindegyiket. Aztán elég hamar belejöttem, de a géptan (főleg a műszaki rajz) nagyon idegen volt számomra. A sors fintora, hogy amikor az egyetemre kerültem a Gál-művekben (így hívták a Gál professzor úr vezette csoportot) rengeteg ipari megbízást csináltunk, és pár év múlva gépeket terveztem és rajzoltam.

3., Mi a hobbija?

Mindig szerettem olvasni és sportolni. Ma is hetente egyszer úszom, vasárnaponként teniszezem, szerdánként pedig (ha nincs anal. labor) focizom. A szerdai focit már több mint 30 éve, amióta az egyetemen dolgozom, rendszeresen csináljuk (többek között Sztatisz Janisz és Szabó Mihály – a KTH-s – tanár urakkal). Ahogy öregszem, egyre jobban szeretek kertészkedni.

kertesz

4., Legviccesebb vizsga, amire emlékszik?

Farkas Henrik tanár úrnál (Isten nyugosztalja) vizsgáztam fizikából. Elég jól ment, gondoltam, hogy a 4-es meglesz, de lehet, hogy az 5-ös is. A vége felé mondja a tanár úr: ”Na még egy utolsó kérdés, aztán meglátjuk.” Közben látom, hogy a vizsgalapra beír egy kettest. Feldühödtem, és nem válaszoltam, úgy éreztem, hogy ez nem fair, a kettesért már bőven eleget mondtam. Erre a tanár úr: ”Hát sajnálom, így csak 4-est tudok ajánlani. – De az előbb már be tetszett írni egy kettest a vizsgalapra, az mi volt? – Hát nem a kettes tankörben van? Azt írtam be.”

5., Mi az, amit biztosan nem gondolnának Önről a diákok, mégis így van?

Ez ügyben nem tudok meglepetéssel szolgálni, viszont biztos vagyok benne, hogy eszembe sem jut olyan magamról, amit egy-egy diák mondjuk egy anal. diger után rólam gondol.

pszt

6., Diákként kik/milyenek voltak a kedvenc tanárai?

Egyrészt azokat becsültem, akikről elhittem, hogy komolyan veszik a hallgatókat, vagyis nem csak követelnek, hanem adnak is. Szerencsére sok ilyen volt, mind a középiskolában, mind az egyetemen. Másrészt azokat szerettem, akik néha leereszkedtek hozzánk, pl. eljöttek velünk focizni, hajlandóak voltak egy-egy Show’s Sonkán velünk együtt bohóckodni, stb. Név szerint néhai Réffy József prof. urat említeném, akit mi hallgatók nagyon szerettünk, ráadásul később, hosszú évekig a teniszpartnere is lehettem.

réffyRéffy József


7., Annak idején milyen módszerekkel tanult? Mit javasolna ezek közül a mostani diákoknak?

A mi időnkben csak a gyakorlati tárgyak és a laborok zárultak félévi jeggyel, és sokkal több volt a szóbeli vizsgával záruló tárgy, így egész más volt a felkészülés ritmusa: a szorgalmi időszakban felkészültem a laborokra, néhány zfocih-ra, egyébként ”nem szaggattam az istrángot”, sokat fociztunk, és éltük a kollégisták mozgalmas életét. A vizsgaidőszakot viszont nagyon komolyan vettem, és gyakorlatilag végigtanultam a hat hetet. Úgy tudtam a leghatékonyabban tanulni, hogy mindig mindent írásban alaposan kidolgoztam. Ezeket a jegyzeteket utána sok évfolyamtársam el is kérte tőlem, és abból készült. Vagyis nem volt semmi különleges módszerem, de ha lett volna sem javasolnám senkinek, mert azt gondolom, hogy mindenkinek más stílus fekszik, továbbá aki eljut az egyetemig és ott jól teljesít, az már megtanult tanulni.

8., Puskázott-e valaha (az egyetemen)? Ha igen, hogyan?

Ritkán igen. Azért ritkán, mert a szóbeli vizsgákon ez sokkal nehezebb volt, ott nem is próbálkoztam. Másrészt elég nyúl voltam, és írásbeliken nem mertem elővenni a puskámat (ha volt), mert mindig az volt az érzésem, hogy a tanár csak engem néz. Inkább beszélgetni szerettem (és mertem), ha hagyták.

9., Mi a kedvenc röviditala?konyak

Régen a konyak volt, de amióta magam is csinálom, azóta az ágyas pálinka.

10., Sör vagy bor?

Is-is. Mind a kettőt szeretem. Ételtől, alkalomtól, hangulattól függ, hogy melyiket választom.


11., Ki (volt) a példaképe, és miért?

Nincs példaképem és nem is igen volt. Természetesen sok embert tisztelek, szeretek, elismerek és szeretném, ha én is olyan kiváló lehetnék abban a tulajdonságban, amiért felnézek rá, de ha felteszem magamnak a kérdést, hogy cserélnék-e vele, élném-e az ő életét, akkor az a válaszom, hogy nem.

12., A pohár félig tele van, vagy félig üres?

Sajnos nem vagyok optimista alkat.

13., Mi a kedvenc filmje, rajzfilmje?

keresztapaNehéz kérdés, mert nagyon sok kedvencem van, ráadásul ez a korral nagyon változik. Ha néha újra megnézem egy-egy ifjúkori kedvencemet (pl. Eper és vér, Szelíd motorosok, Fellini: Amarcord, Wajda: Az ígéret földje), már nem tetszenek úgy, mint akkor. Földhözragadt gondolkodású vagyok, így csak az olyan témájú filmeket (de ez könyvre, színházra is igaz) választok, amelyikről elhiszem, hogy úgy megtörténhetett. Ezért a science fiction, a Rambó-, Schwarzenegger-, Pókember-típusú, vagy a katasztrófa- és csihi-puhi filmek szóba sem jöhetnek. A többiek közül a profi módon megcsinált, figyelmemet végig lekötni képes, vagy a jó humorú filmeket kedvelem. Egy-két kedvenc: A tanú, Keresztapa, Amerikai szépség, vagy Jiri Menzel filmjei.

14., Gyermekkorában megette a spenótot?

Nem is tudtam, hogy létezik, mivel otthon nem ettünk ilyet. A kollégiumi menzákon már találkoztam vele, de csak egyszer kóstoltam meg.

spenót (1)

15., Ha megszólíthatná ifjúkori énjét, mit tanácsolna neki? Mit csinálna másképpen?

Nem gondolkodom az ilyen kérdéseken, mert ez is a science fiction kategóriába tartozik. Nem fordíthatjuk vissza az idő kerekét. Inkább a gyerekeimnek próbálom elmondani a véleményemet, ill. átadni a tapasztalataimat, ha igényt tartanak rá.

16., Mennyire különböznek a mostani diákok azoktól, akikkel együtt járt egyetemre? Mennyire különböznek a tanárok az akkoriaktól? (Javult vagy romlott a helyzet?)

Éppen annyira, amennyit a világ változott az alatt a kb. 40 év alatt, ami a két időszak között eltelt. Ez érvényes a diákokra, tanárokra egyaránt.

17., Szeretne valamit üzenni a diákoknak?

”Ucsítszjá, ucsítszjá, ucsítszjá”! Cirill betűkkel ez jobban néz ki és oroszul azt jelenti, hogylenin ”tanulni, tanulni, tanulni”. Leninnek tulajdonítják a mondást és a 60-as években, általános iskolás koromban ez a jelmondat volt minden tanterem falára felpingálva. Hosszú ideig, mint a legtöbb diák, én is egy nagy hülyeségnek, egy jól hangzó stréber szlogennek gondoltam, de aztán rájöttem, hogy nem az. Ha úgy értelmezzük, hogy életünk során folyamatosan tanulnunk kell, és nem csak a középiskolában, az egyetemen, a munkahelyi tréningeken, hanem a focipályán, a párkapcsolatban, utazás és nyaralás közben, de még a nyugdíjasklubban is. Vagyis legyenek nyitottak, befogadók, toleránsak, ne menjenek el az események mellett, hanem éljék meg azokat, és akkor könnyebben megküzdenek majd azokkal a kihívásokkal, amit egy szóval életnek neveznek.

Hírdetés

Egy gondolat a(z) “Tanár Úr, kérem! – Dr. Koczka Béla” című bejegyzésnél

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s