Tanár Úr, kérem! – Parlagh Gyula

Tanar_ur_keremEgy jó (rossz) keddhez méltóan és 9. hét lévén egy pörgősebb, gyorsabban olvasható cikkel készültem nektek. Ilyenkor a heti zh-kra való tanulás, jegyzőkönyvhalmok megírása és minden egyéb teendőtök mellett éppen ennyi pihire van talán idő – de ennyi kell is. 🙂 Parlagh Gyula tanár úr válaszait olvashatjátok alább, aki ma már viszonylag kevés oktatói munkában vesz részt, régóta nyugalmazott tanár, de sokatoknak (főleg az idősebb generációknak) így is ismerős oktató lehet. Nekem speciel csak anno fiz.kém. vizsgáról távozó boldog emberkék emlegették, hogy nála estek túl a tűzkeresztségen.
Aggodalomra a rövidke cikk révén azonban semmi ok, hiszen a hét további részében jövök még hosszú, barokk körmondatokkal tűzdelt, és néha meglepően felszabadult hangvételűre sikerült válaszokkal is, más tanárok részéről – akikről talán nem is gondolnátok, hogy milyen Móka Mikik a lelkük mélyén. 😉

ParlaghGyula
Parlagh Gyula

1., A jó öreg “mi leszel, ha nagy leszel” kérdésre mi volt anno a válasza? (Akkor sejtette, hogy egyetemi tanár lesz?)

Az, hogy tanár, jogász és pap biztosan nem leszek (a családban pedagógusok és jogászok voltak.) cocain-priest-edit

2., Melyik tárgyat szenvedte meg legjobban az egyetemen?

Tudományos szocializmus.

3., Mi a hobbija?

Fényképezés, kertészkedés.

4., Legemlékezetesebb vizsga, amire emlékszik?

Ipargazdaságtan. (A tanár vizsga közben telefonált híres emberekkel – pl. Tolnai „Klárika” – csak észrevettük, hogy a zsinór ki van húzva.)

damon_ups___gif_by_rose_perdu-d5ikll5

5., Annak idején milyen módszerekkel tanult? Mit javasolna ezek közül a mostani diákoknak?

Bejártam az órákra, így a vizsgaidőszakban kevesebb munkám volt.

6., Puskázott-e valaha (az egyetemen)? Ha igen, hogyan?

Nem mondom, hogy soha, de elvből ellenzem a puskázást. Inkább másoknak próbáltam néha segíteni. Ez sem mindig jött be nekem: előfordult, hogy aki szó szerint lemásolta, jelest kapott, én meg közepest.

7., Mi a kedvenc filmje, rajzfilmje?romai_vakacio_7_178301_74634

Sok kedvenc filmem van, nehéz egyet megnevezni. Talán a Római vakációt, vagy a My fair lady-t mondanám (mindkettő Audrey Hepburnnel).

8., Mennyire különböznek a mostani diákok azoktól, akikkel együtt járt egyetemre? Mennyire különböznek a tanárok az akkoriaktól? (Javult vagy romlott a helyzet?)

Nagy különbségek vannak. Mi még tankörökben tanultunk, a tankörök öt évig gyakorlatilag változatlanul együtt voltak. Kreditekről nem is hallottunk. Ha valaki megbukott, kimaradt, és a következő évfolyamra került. Az évfolyamok jobban összetartottak, mi még 50 év után is legalább évente összejövünk. Külföldi tanulás alig volt, az is csak a baráti országokban.

Egy oktatóra sokkal kevesebb hallgató jutott, így többet tudtak velünk foglalkozni. Annál is inkább, mert a mai publikáció-kényszer akkor sokkal kisebb volt, nyugati folyóiratokban alig lehetett publikálni.

9., Mit értékel egy diákban?

Ha látom, hogy tud gondolkodni. Ha mer emlékezni más tárgyakban tanultakra is. Akkor elnézőbb vagyok kisebb tárgyi hiányosságok esetén is. Persze némi tárgyi tudás nélkül nincs miről gondolkodni.

10., Mi tudja nagyon felbosszantani?

Ha látom a vizsgán, hogy valaki bemagolta az anyagot, de egyáltalán nem érti.

11., Mit szokott enni bundáskenyérhez?

Spenótot.

popeye-spinach-gif

12., Mennyire zavarja, ha valaki késik óráról? Ön hajlamos-e elkésni?

Bosszant, ha késve jönnek, de nem csinálok belőle ügyet. Velem is előfordul, hogy kések valahonnan, bár ez többnyire nem rajtam múlik.

13., Hogyan emlékszik vissza arra a napra, amikor először lépett ki a tanári pulpitusra? Magabiztos volt, vagy tartott a diákseregtől?

Izgultam.

14., Katalóguspárti vagy sem, és miért?

Nem igazán. Van valami fegyelmező ereje, de ha valaki nem figyel oda, akkor jobb, ha el se jön.

15., Szokott-e/szeret-e főzni?

Mérsékelten, egy-két kedvenc ételt.

16., Ha esetleg nem itt tanult volna egyetemistaként, vagy nem a BME-n dolgozott korábban, hogyan és miért pont a Műegyetemre jött dolgozni?

Egy itteni matematika tanár látogatott az iskolánkba, és megkérdezte, mi szeretnék lenni. Mondtam, hogy nem tudom, engem legjobban a matematika és a kémia érdekel. Akkor nálunk a helyed, mondta.

17., Mire a legbüszkébb, amit fiatalkorában ért el?

Talán az Arany Dániel verseny országos harmadik helyezése. Egy vidéki diák számára ez fantasztikus volt.

18., Szeretne valamit üzenni a diákoknak?

Gondolkodva tanuljanak! Próbálják meg összekapcsolni az új anyagot a korábban tanultakkal, más tárgyakkal is. Higgyék el, sokkal maradandóbb tudást szerezhetnek így! És a vizsga előtti éjjel már ne tanuljanak! El tudják képzelni, hogy egy versenysportoló a verseny előtti éjszakát edzéssel tölti? Kicsi az esélye, hogy pont azt fogják kérdezni, amit éjjel még megtanult, de a fáradtság miatt biztosan rosszabbul fog szerepelni, mint frissen ébredve.

Jó a szó! Megérteni, nem magolni, nem büfészak! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s