Balga belga Erasmus – egy szakmai gyakorlat is lehet kalandos

Atomium
Atomium

Előző cikkemben már meséltem Nektek szakmai gyakorlatomról a Genti Egyetemen. Persze kicsit kötöttebb az időbeosztás egy ilyen Erasmuson, de azért ne aggódjatok, élményeket gyűjteni is volt időm. Íme egy kis összefoglaló, miért érdemes ellátogatni a Németalföld gyöngyszemébe.

Belgium… Mi jut az ember eszébe róla? Fővárosa Brüsszel, folyton esik az eső, a sült krumpli és a gofri hazája. Azonban ez a kis ország sokkal több kalandot rejt magában, mint hinnénk.

Területe körülbelül harmada “kis hazánknak”, így valóban állíthatjuk, hogy kicsiny országról van szó. Ez azonban számos előnyt rejt magában: 1-2 óra alatt eljuthatunk a tengerpartra, szinte bármely nagyobb belga városba, 2-3 óra alatt Franciaországba, Hollandiába, ha pedig türelmesebbek vagyunk, 4-5 óra alatt Luxemburgba és Németországba is. Mondhatni egyet fizetsz, ötöt kapsz. Nem is olyan rossz, ugye?

No de melyek azok a városok, melyeket mindenképp érdemes akár egy nap alatt is felfedezni, és mihez kezdj magaddal ha már odaértél? Lássuk!

Gent

Székhelyem Gent volt, melyet Észak Firenzéje néven is emlegetnek. Gyönyörű épületei, hangulatos folyócskái mindenkit rabul ejtenek. Kevéssé ismert, épp ezért nyugodtabban bevehető város. Építészetére jellemzőek a lépcsőzetes boltívek, csipkézett tornyok, hatalmas katedrálisok. A történelmi sétálóutcákon mintha megállt volna az idő, gyönyörűen felújított terek, épületek várnak bennünket, természetesen vendéglátóipari helyiségekkel tűzdelve. De ki ne szürcsölne szívesen egy jó belga sört az óvárosban, esetleg a folyóparton?

gent
Gent városa

Mi több Gent rendkívül sokszínű programokkal szolgál lakóinak: szinte minden héten akad valamilyen kisebb-nagyobb rendezvény, a legnagyobb szabású pedig az évente július végén megrendezett Gentse Feesten, amely egy tíznapos éjjel-nappali fesztivál minden korosztály számára. Idén közel egymillió résztvevő hömpölygött az utcákon, táncháztól kezdve gyerekprogramokon át a fülledt diszkókig minden volt, ami szem-száj ingere.

rptnb
Kedvenc idegenvezetőmmel, Papp Évivel – avagy, Stúdió Reunion!

Brugge

sdr
Brugge kora tavasszal

Kicsit Északabbra található Brugge, Belgium kicsiny ékszerdoboza. Aki látta az Erőszakik (In Bruges) című filmet, tudja miről beszélek. Mintha egy tündérmesébe csöppennénk. Maga a városka hasonlít Genthez, csak még gyönyörűbb. Igazi túrista-csapda. Minden sarkon egy chocolatier-be, azaz bonbonboltba botlunk, a waffel és sült krumpli illata az egész főteret belengi.

Ha valaki ezek után még éhes maradna, annak ajánlani tudom az all-you-can-eat csokimúzeumot, a Choco-Story-t, esetleg a méltán híres flemish stew-t (barna sörös marharagu). A kultúra szerelmeseinek fellegvára a Belfort aljában található Salvador Dalí múzeum lesz. Ha valaki azonban inkább barangolna, szélmalmokban, parkokban és elbűvölő terekben is bővelkedik ez a kis csodaváros.

sdr
A Brugge-i Belfort torony

Oostende

dav
Belga tengerpart

Említettem már, hogy Belgiumnak tengerpartja is van? No persze nem valami meleg, hacsak meg nem dől a belga melegrekord, és fel nem kúszik a hőmérő higanyszála 40 fok felé. Akkor azonban biztosak lehetünk benne, hogy a fél országot itt fogjuk találni, hacsak le nem léptek már valami hűvösebb helyre nyaralni. 😀

Antwerpen

Szintén nem messze található a közel félmilliós Antwerpen városa. Jómagam csak egyszer látogattam meg, kesherves Tóth Máténk azonban biztosan többet tudna mesélni róla. Kevéssé túristaközpont, de hangulatos bárjai, gyönyörű katedrálisa kárpótol bennünket cserébe. Érdekesség, hogy még magyar bolt is van a városban, így ha Erasmusod alatt Túró Rudira fanyalodnál, itt a helyed!

Leuven

Egy újabb egyetemváros (akárcsak Gent) varázslatos terekkel, bájos kocsmákkal, gyönyörű botanikus kerttel. Laza, chilles, csacsogós napokra tökéletes felfedezni való város!

Brüsszel

dav
A Manneken pis

No és a főváros. Bevallom, nem sikerült minden zugát felfedeznem, de ami késik, nem múlik. Építészete hasonló a fent említett csodákhoz, talán még díszesebb néhol. Mindenfelé csoki-csoki-csoki, waffel, no meg Manneken Pis, azaz a pisilő kisfiú ikonikus szobra. Az utóbbi hetekben épp mexikóivá szellemült át. 🙂

Amit viszont ne hagyj ki, ha a közelben jársz, vagyis inkább járj a közelben, amikor nyitva tart, az a Királyi Botanikus Kert. Minden évben 3 heted van, hogy megcsodáld a több hektáros üvegházakkal, japán kerttel tűzdelt virágforgatagot. Higgyétek el, tátva marad a szátok!

Remélem meghoztam a kedveteket egy balga belga utazáshoz, esetleg cserediák programhoz. Mindenképp csekkoljátok az Erasmus/Erasmus+/Campus Mundi ösztöndíjakat, melyek egy életre szóló élményhez segíthetnek hozzá! Jómagam köszönöm a Campus Mundinak, hogy lehetővé tették számomra ezt a kalandot! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s