Ingyenes, elektronikus tananyag fejlesztés


Ugye nem volt egyszerű a régi Szervetlen labor jegyzetből felkészülni a beugrózárthelyi kérdéseire? Sokszor alakult úgy, hogy elavult jegyzetekből, esetleg netes előadás jegyzetből próbáltál meg felkészülni a (másnapi) zhra? Ha ismerősök a fenti helyzetek, akkor érdemes figyelemmel kísérned az elektronikus tananyagfejlesztést. Az elektronikus tananyag több, jobb, mozog és ingyenes!

A BME-VBK, ELTE-TTK és a Typotex Kft. közreműködésével szeptemberre 22 elektronikusan, ingyenesen elérhető tananyaggal leszünk gazdagabbak. A jegyzetek kidolgozása gőzerővel zajlott az elmúlt időszakban. A pályázat létjogosultsága egyértelmű volt: A régebbi osztatlan képzéshez írt tananyagok a 2005-ben a felsőoktatásban bevezetett kétlépcsős bolognai oktatási rendszert nem volt képes maradéktalanul kiszolgálni. A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) nyújtotta lehetőséggel élve karunk oktatói igyekeznek korszerű, modern, innovatív és interaktív tananyaggal kielégítni a hallgatók lankadatlan tudásvágyát.

A tananyagot szerző és összeállító oktatók nagyban kihasználták az elektronikus formában rejlő animációs és interaktív lehetőségeket. A teljesség igénye nélkül: láthatunk videókon, animációkon bemutatott kísérleteket; titrálási reakciókat; technológiai bemutatót; stb. Mindezt gazdagon kísérve feliratokkal és kommentárral. Mozgógrafikonokon szemléletesebb és átláthatóbb, hogy mit is jelent a kezdeti koncentráció változtatása sav-bázis titrálásnál. Az elektronikus jegyzetkészítésben rejlő kiaknázatlan potenciált mi sem szemlélteti jobban, mint Sevella Béla tanár úr önellenőrző kérdései a Biomérnöki műveletek és folyamatok jegyzetében. Ezt úgy képzeld el, mintha a tananyaggal egy KRESZ tesztet is kapnál, annyi bővítéssel, hogy a rossz válasz mellett is találsz indoklást. Így könnyebb a dolgok miértjét meglátni, és sikerélménynek sem utolsó a Tanár úr animált oklevelének megszerzése!

Ami nagyon jó hír nekünk, hallgatóknak, hogy a 22 tananyaghoz ingyenesen férhetünk hozzá az interneten akár határon innen, vagy határon túl. A jegyzeteket a szerzők reményei szerint hasznosan forgatják majd az ország biomérnök, vegyészmérnök és vegyész hallgatói és természetesen a már végzett mérnöktársadalom is. A tananyagok öt éven keresztül folyamatosan elérhetőek lesznek, és a tervek szerint évente átdolgozásra kerülnek.

A tankkönyv elérhetőségéről még folynak a tárgyalások, a két lehetséges honlap a www.tankonyvtar.hu és az www.interkonyv.hu

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatunk Titeket, illetve keressétek a szerzőkkel készülő interjúkat, ahol a tananyagok részletesebb bemutatásával is foglalkozunk.

 

UPDATE:

A tananyagok regisztrálás után a www.interkonyv.hu oldalon érhetők el.

 

 

Interjú Dr. Kovács Ilonával a Szervetlen és Analitikai Tanszék kiváló oktatójával, jegyzetfelelősével.

Ha kérdésed lenne a szerzőkhöz, írd meg a martos.radio@gmail.com-re és mi megkérdezzük! (szeptemberi megjelenéssel)

Egy gondolat a(z) “Ingyenes, elektronikus tananyag fejlesztés” című bejegyzésnél

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s