Az évek során úgy tapasztaltam, hogy kétféle húsvétoló van Magyarországon: akik ismerik az édes túrót, meg akik nem. Az utóbbiak ráadásul nem is tudják, mit hagynak ki…
A megtévesztés ebben az ételben az, hogy NINCS is benne túró! 😀
Elkészítés nehézsége: könnyű
Elkészítés ideje: kb. 1/2 óra + 1 éjszaka
Árkategória: közepes*
*Ez viszonyítás kérdése, mi mindig három adagot készítünk, úgy meg már drága! 😀
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 10 tojás
- 2 vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- só
Elkészítés:
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, a 2 csomag vaníliás cukrot, és egy habverővel elkeverjük.
A tejet hozzáadjuk és sűrű keverés mellett felforraljuk.
A tojásos massza feljön a tej tetejére, felszívja azt, és csak a savó marad a fazékban. Konyharuhába bélelt szűrőbe öntjük az így kapott masszát.
A konyharuhát a sarkainál összekötjük, hogy batyuformát kapjunk, majd kiakasztjuk, hogy jól lecsepegjen (INNEN a túró elnevezés, azt is így kell csöpögtetni).
Mikor kihűlt, kerek formájú túrót kapunk.
*Eltérés, hogy a miénkben nincsenek fehér pöttyök. Lehet azért, mert valamit még hozzáadnak (például láttam már mazsolás változatot is), vagy azért, mert az elején nem verték fel/keverték el a hozzávalókat eléggé.
Húsvéti tálban (kolbásszal, töltelékkel, főtt tojással, és persze főtt sonkával) tálaljuk.
Kellemes ünnepeket, sok locsolót/piros tojást, és jó étvágyat kívánok! 🙂
Azért nincsenek benne fehér pöttyök,mert a tojást nem szabad túlságosan ” szétverni” , csak villával kicsit.Habverővel pedig semmiképp !