Szilvalekváros csörögefánk – Heti Recept

Heti ReceptBe kell vallanom, hogy számomra a fánkok közül mindig is a csörögefánk volt az abszolút befutó. Egyrészt gyerekkori emlékem is rengeteg fűződik hozzá, másrészt nagyon “praktikus” fánkfajta, hiszen akár egy hétig is eláll úgy, hogy élvezettel majszolható marad. Ezt a csudijó receptet dobta fel anyukám a minap szilvalekvárral, mellyel a tésztát töltve – ahogy az öcsém elnevezte – fincsi édes kolbászkákat kapunk. 😀

Elkészítés nehézsége: könnyű
Elkészítés ideje: 1,5-2 óra
Árkategória: olcsó

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt (plusz amennyi a nyújtáshoz kell)
  • 1 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 0,5 dl tej
  • 2 evőkanál rum
  • 0,5 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • szilvalekvár (az a jó, sűrű fajta)
  • olaj a kisütéshez

Elkészítés:

A lisztet gyúródeszkára szitáljuk. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthalom közepébe öntjük. Egy csipet sóval ízesítjük, a rumot beleöntjük, a tejfölt, a tojások sárgáját beletesszük, az előtte mikróban megolvasztott vajat ráöntjük, és jól összedolgozzuk. A tésztából kisebb cipókat formálunk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és fél órán keresztül nem túl hideg helyen pihentetjük.

Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkán 3 milliméter vastagra nyújtjuk attól függően, hogy mekkora “kolbászokat” szeretnénk, téglalapokra vágjuk. Mindegyiket szilvalekvárral töltjük, feltekerjük, a végeit összedolgozzuk.
A fánkok mindkét oldalát forró olajban világosbarnára sütjük, majd lecsöpögtetjük. Egy nagy tálba rakjuk és vaníliás cukros porcukorban (:D) megforgatjuk őket.

Szilvalekváros csöröge

A kép bal oldalán egy kettétört “kolbászka” látható, de akad mellette a klasszikus csörögéből is. 

Jó étvágyat hozzá! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s