Be kell vallanom, hogy számomra a fánkok közül mindig is a csörögefánk volt az abszolút befutó. Egyrészt gyerekkori emlékem is rengeteg fűződik hozzá, másrészt nagyon “praktikus” fánkfajta, hiszen akár egy hétig is eláll úgy, hogy élvezettel majszolható marad. Ezt a csudijó receptet dobta fel anyukám a minap szilvalekvárral, mellyel a tésztát töltve – ahogy az öcsém elnevezte – fincsi édes kolbászkákat kapunk. 😀
Elkészítés nehézsége: könnyű
Elkészítés ideje: 1,5-2 óra
Árkategória: olcsó
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt (plusz amennyi a nyújtáshoz kell)
- 1 dkg élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 0,5 dl tej
- só
- 2 evőkanál rum
- 0,5 dl tejföl
- 2 tojássárgája
- 5 dkg vaj
- szilvalekvár (az a jó, sűrű fajta)
- olaj a kisütéshez
Elkészítés:
A lisztet gyúródeszkára szitáljuk. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszthalom közepébe öntjük. Egy csipet sóval ízesítjük, a rumot beleöntjük, a tejfölt, a tojások sárgáját beletesszük, az előtte mikróban megolvasztott vajat ráöntjük, és jól összedolgozzuk. A tésztából kisebb cipókat formálunk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és fél órán keresztül nem túl hideg helyen pihentetjük.
Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkán 3 milliméter vastagra nyújtjuk attól függően, hogy mekkora “kolbászokat” szeretnénk, téglalapokra vágjuk. Mindegyiket szilvalekvárral töltjük, feltekerjük, a végeit összedolgozzuk.
A fánkok mindkét oldalát forró olajban világosbarnára sütjük, majd lecsöpögtetjük. Egy nagy tálba rakjuk és vaníliás cukros porcukorban (:D) megforgatjuk őket.
A kép bal oldalán egy kettétört “kolbászka” látható, de akad mellette a klasszikus csörögéből is.
Jó étvágyat hozzá! 😉